Με ανάρτηση στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς σημειώνει ότι ήδη από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σημείο ακριβώς που όπου ξεκίνησε μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Τρίτης, η φωτιά στην Πεντέλη που εξελίχθηκε μετά από ώρες σε ένα πολυπλόκαμο πύρινο μέτωπο που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας 𝗕𝗘𝗬𝗢𝗡𝗗 του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)».

Να σημειωθεί ότι το σύστημα πρόβλεψης πυρκαγιάς που έχει αναπτύξει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μοντέλο που αναπτύχθηκε το 2020, προβλέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την επόμενη μέρα σε πανελλήνια κλίμακα με χωρική ανάλυση 500 μέτρων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας 𝗕𝗘𝗬𝗢𝗡𝗗 του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00).
Συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για έγκαιρη ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης της καταστροφής προς τις μονάδες και φορείς που μάχονται στο πεδίο της αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας με την ευχή να τελειώσει και να περιοριστεί το πρόβλημα στην περιοχή το συντομότερο. Καλή δύναμη στους ηρωικούς πυροσβέστες.
Μπορείτε να βλέπετε καθημερινά τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς μέσω της διαδραστικής εφαρμογής του BEYOND ➡️ https://riskmap.beyond-eocenter.eu/
Το μοντέλο αναπτύχθηκε το 2020 και προβλέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την επόμενη μέρα σε πανελλήνια κλίμακα με χωρική ανάλυση 500m.».