«Η αίσθηση όλων όσων παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και εμφανής μείωση των νέων εισαγωγών», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».

Τόνισε ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας «ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ».

«Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αρκούν 8 λεπτά για την διασπορά του κορωνοϊού στο σπίτι

«Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα άνω των 55 και 65 ετών», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πόνος και ακολουθούν η κόπωση και η κεφαλαγία, ενώ πυρετός εμφανίστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στις εγκύους, αν και όπως τόνισε η καθηγήτρια, δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους, κάποιες που έτυχε να εμβολιαστούν ενώ δεν ήξεραν ότι περιμένουν παιδί, η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά. «Για τα παιδιά δε γνωρίζουμε ακόμα τα αποτελέσματα. Σίγουρα όμως στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και αυτά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να μην υπάρχει συχγρωτισμός και συναθροίσεις σε σπίτια, τονίζοντας ότι αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι σε ένα σπίτι 150 τμ. που φιλοξενεί 20 άτομα, τα οποία δεν φορούν μάσκες, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.