Αποφασισμένος να προωθήσει με μεγάλες κινήσεις και στο κοινωνικό επίπεδο την «Προοδευτική Συμμαχία» φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Το στίγμα του έδωσε με την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου τόνισε: «Οφείλουμε το επόμενο διάστημα, παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος, να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους…. Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ρίχνει το βάρος του σε τρεις τομείς στον κοινωνικό χώρο, επιδιώκοντας τη συγκρότηση πολύ ευρύτερων του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν «μετωπικών» κοινωνικών οργανώσεων:

Πρώτον, στο συνδικαλιστικό χώρο. «Θέλουμε μια παράταξη η οποία σε πολύ λίγο θα είναι ακόμα και πρώτη δύναμη στη ΓΣΕΕ», φέρεται να είπε σε συνομιλητές του, ελπίζοντας –όπως σημειώνουν γνώστες των προθέσεών του- και στα «ορφανά της ΠΑΣΚΕ», αλλά και στις εξελίξεις της παράταξης αυτής όταν τεθεί θέμα αποχώρησης του Γιάννη Παναγόπουλου από την ηγεσία της. Αντίστοιχες ευρείες οργανώσεις θα επιχειρηθεί να στηθούν και σε άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρου;.

Δεύτερον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει προσωπικές επαφές με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί συστράτευσή τους, ιδίως μετά και το νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση και ο οποίος κατά κοινή παραδοχή ευνοεί τον διπολισμό.

Τρίτον, «μετωπικές» οργανώσεις προγραμματίζεται να συγκροτηθούν και στο χώρο της νεολαίας, με προτεραιότητα τα Πανεπιστήμια. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγοι για την ανάγκη μιας νέας «Οργάνωσης Λαμπράκηδων», θέλοντας προφανώς να δείξουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νεολαιίστικο χώρο!

Συντονισμός των Ινστιτούτων

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι ο συντονισμός των Ινστιτούτων του ΣΥΡΙΖΑ, με τα άλλα Ινστιτούτα που υπάρχουν στο χώρο της αριστεράς.

Του συντονισμού, δηλαδή, του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ινστιτούτου ΕΝΑ του Γιάννη Δραγασάκη, με τα αντίστοιχα της Λούκας Κατσέλη, του Πέτρου Κόκκαλη, του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ρόλο θα παίζει και ο πρώην υπουργός Παιδείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις να γινόταν ακόμα και την Τετάρτη, αφού ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη των αρμοδίων της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ευκολότερη προσέγγιση με το μεγαλύτερο και ικανότερο μέρος της διανόησης της χώρας, ενώ θα παράγονται σημαντικότερες μελέτες και θα γίνονται σοβαρότερες ημερίδες.

Παρέμβαση στην ομογένεια

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, επίσης, ετοιμάζει παρέμβαση στην ομογένεια, πάλι υπό το σχήμα «Προοδευτική Συμμαχία» και με επαφές του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα με προσωπικότητες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία κοκ. Την ευθύνη έχει αναλάβει η Θεοδώρα Τζάγκρη.

Προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο για το Συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, είναι αποφασισμένος στις εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ. «Τουλάχιστον ένας δεν θα είναι μέλος μας», φέρεται να είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του κόμματος.