LaPolitica

Ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, πληθαίνουν τα ρεπορτάζ, οι αναλύσεις και οι συζητήσεις που εμπεριέχουν φόβους και εκτιμήσεις για την πρόκληση θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ήδη η Τουρκία προετοιμάζεται για κλιμάκωση της έντασης στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης με την Αθήνα να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όταν και προανήγγειλε σεισμογραφικές έρευνες μετά την Πρωτοχρονιά σε περιοχή που χαρτογραφεί το μνημόνιο Άγκυρας και Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για «ελληνική στρατιωτική απάντηση» αν χρειαστεί εφόσον η Άγκυρα κλιμακώσει τις προκλήσεις της, ενώ στον «αποκωδικοποιητή» των αναλυτών έχει εισέλθει το πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες, από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο: Θέλω να γνωρίζουν ότι έχουμε αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και σχέδιο. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και πολύ ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ένα think tank του εξωτερικού (δεξαμενή σκέψης) έχει επεξεργαστεί ένα σενάριο πολεμικής εμπλοκής λίγων ημερών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το οποίο μάλιστα έχει τεθεί υπόψιν κυβερνητικών παραγόντων και του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι αναφέρει το σενάριο

Το σενάριο υπερβαίνει το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή» ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς περιλαμβάνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράμετρο, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που θα προκύψουν ακόμη και προς όφελός της.

Διαβάστε τα βασικά σημεία:

• Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σενάριο ο τουρκικός στρατός θα κάνει απόβαση σε κάποιο μικρό κατοικημένο ελληνικό νησί.
• Η αντίδραση της Ελλάδας θα προκαλέσει περιορισμένης χρονικής διάρκειας πολεμική κρίση, πιθανότατα λίγων ημερών.
• Θα υπάρξει παρέμβαση του ξένου παράγοντα, πεδίο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, οι οποίες με τις ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να αντιπαρατίθενται και να συγκρούονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή θα καλέσουν την Αθήνα και την Άγκυρα σε διαπραγμάτευση.
• Στην μίνι πολεμική κρίση θα εμπλακούν τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας που βρίσκονται ήδη στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
• Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα θα επιτύχει την απομάκρυνση από το κατοικημένο ελληνικό νησί των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ η Τουρκία θα έχει εξασφαλίσει για τα δικά της συμφέροντα, τη δυνατότητα να διεξάγει, σε πρώτη φάση, ως προσκεκλημένη – με βάση το τουρκολυβικό σύμφωνο – από την κυβέρνηση της Τρίπολης έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που ορίζει το μνημόνιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
• Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στην κοινή γνώμη την απομάκρυνση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από το κατοικημένο ελληνικό νησί στο οποίο αναφέρεται το σενάριο, ως επιτυχία και νίκη των ενόπλων δυνάμεων. Στο μεταξύ θα έχει συσκοτιστεί στη συλλογική συνείδηση η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ η Τουρκία θα έχει επιβάλλει τετελεσμένα με την Ελλάδα επί της ουσίς να βγαίνει χαμένη.

Τα παραπάνω σημεία δεν αποτελούν παρά τους βασικούς άξονες ενός σεναρίου. Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να υποτιμά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη – έχοντας επίγνωση του ισχυρού περιφερειακού ρόλου που διαδραματίζει στην περιοχή – να πάρει αυτό που θέλει επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυρού.

Από την άλλη εγχώριοι πολιτικοί, διπλωματικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι αναζητούν ήδη το μελλοντικό σενάριο της ισοστάθμισης, κάποιο δηλαδή ισοδύναμο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας που θα προκύψει από την συνεκμετάλλευση/συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με κάποια υποτιθέμενη εθνική νίκη που θα έχει όλες τις πλευρές ευχαριστημένες.