Την ώρα που η ΕΛΣΑΤ λέει ότι αυξήθηκε στα 31,5 δισ. το εισόδημα των νοικοκυριών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 έρχεται η αποκαλυπτική έρευνα της Focus Bari/ You Gov για την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και λέει ότι χειροτέρεψαν τα οικονομικά για 4 στους 10 Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ίδια κατάσταση σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) αναφέρουν πως τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σήμερα έναντι του 2020.

Δηλαδή μετά από δύο χρόνια πανδημίας και σχεδόν ένα εξάμηνο ακρίβειας κόβουν από παντού για να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις πάγιες ανάγκες τους.

Με βάση την έρευνα, για όσους η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν οφείλεται στα εξής:

· Το 55% είχε μείωση εσόδων

· Για το 28% προέκυψε αύξηση εξόδων ή έμειναν στα ίδια επίπεδα, με παράλληλη μείωση των εσόδων

· Για το 27% υπήρξαν έκτακτα έξοδα

· Το 21% αναγκάστηκε να βοηθήσει άλλα μέλη της οικογένειάς του

Η δημογραφική ομάδα με τον μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής απώλειας μέσα στα τελευταία δύο χρόνια είναι το ηλικιακό γκρουπ 45-54 χρόνων, δηλαδή οι οικογενειάρχες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματικές προοπτικές έχουν κυριολεκτικά «παγώσει», καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σημειώνει πως τα επαγγελματικά τους είναι στην ίδια κατάσταση με πριν ή έχουν χειροτερέψει.

Συγκεκριμένα:

· τρεις στους πέντε δηλώνουν τα επαγγελματικά τους στην ίδια κατάσταση

· ένας στους τέσσερις ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση

· ένας στους δέκα σε καλύτερη

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς θα έρθει να προστεθεί και το «τσουνάμι» της ακρίβειας των βασικών προϊόντων διατροφής και όχι μόνο, αλλά και των απλήρωτων λογαριασμών τον φετινό Ιανουάριο σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.