Ένας Τούρκος αναλυτής, ο απόστρατος Τούρκος Στρατηγός Najat Esslin, σχολίασε το ενδεχόμενο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν με την απόκτηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέγοντας πως το επόμενο βήμα είναι να «ενεργοποιηθούν» οι πύραυλοι S-400 της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε «αν η Ελλάδα αγοράσει τα μαχητικά F-35, τότε η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 εναντίον τους» ενώ επιπλέον επισήμανε πως η Ελλάδα «βιάζεται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς».

Ο Τούρκος Αξιωματικός τόνισε τη σημασία που έχει η Τουρκία για τη συμμαχία του NATO, αφήνοντας αιχμές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέγοντας πως » η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν υπόψη τη στρατηγική ισορροπία ισχύος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. »

Η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, αφού αν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εντάξει στις δυνάμεις της τα F-35, σε συνδυασμό με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η ισορροπία ισχύος στον αέρα, θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Ελλάδας.