Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η καταστροφή στο προστατευμένο δάσος της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη.

Υπήρχαν:
166 είδη πουλιών
400 είδη φυτών – 25 είδη ορχιδέας
104 είδη πεταλούδας
29 είδη ερπετών
12 είδη αμφίβιων
65 είδη θηλαστικών

δάση κωνοφόρων, βελανιδιάς, τοπία με βράχους, ρυάκια, ποτάμια.

Οι ζωές που χάθηκαν στο δάσος της Δαδιάς είναι παγκοσμίως αναντικατάστατες.

Επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πρέβεζα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 16:00 στο χωριό Βρυσούλα στην Πρέβεζα.

Η φωτιά ξεκίνησε από αγροτική έκταση με δέντρα μέσα στο οικισμό και γρήγορα εξαπλώθηκε φτάνοντας έως την πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Νίκος Παγγές, στο prevezanews.gr, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι που, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οδηγούσαν την φωτιά.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δύο αεροσκάφη έκαναν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες του Δήμου, ενώ αναμένεται και ομάδα της ΛΕΚ Πρέβεζας.