Την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προκάλεσε η Navtex για την ελληνική αεροναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί στην περιοχή όπου επιχειρεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής διοικητές στα διάφορα σημεία στο εξωτερικό, όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει δυνάμεις όπως Λιβύη και Αφγανιστάν, ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους κανόνες της ναυτιλίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πλοήγησης, ενώ παράλληλα κλιμακώνει την ένταση.

«Έχουμε δίκιο»

«Το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αποφασισμένο να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα δίκαια, και τα συμφέροντα της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας, καθώς και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με αποτελεσματικό τρόπο. Ως προς τις δραστηριότητές μας έχουμε δίκιο. Για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι», είπε προσθέτοντας ότι «έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Να σημειωθεί ότι με NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην παράταση της μέχρι πρότινος ισχύουσας παράνομης τουρκικής, στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου, με στόχο συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου και 23:59 ώρα Ελλάδος.

Η ελληνική NAVTEX θα δεσμεύσει περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, περιοχή δηλαδή που έχει δεσμεύσει το Oruc Reis και ακόμη ευρύτερη.