Έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και ανθρώπων του οικονομικού κλάδου, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί εδώ πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν, «παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου».

Ειδικότερα οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για έωλες εξαγγελίες, ενώ σημειώνουν πως «ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί “γέφυρα” για την επόμενη μέρα, αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα».

«Η παρουσίαση σήμερα ήταν μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η κυβέρνηση. Αυτό το πρόγραμμα όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ. Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται». Το ΚΚΕ αναφέρει πως το μόνο νέο που φέρνει η «Ελλάδα 2.0» είναι νέες θυσίες των εργαζομένων, ενώ κριτική υπήρξε και από τα αλλά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για προσέλκυση επενδύσεων από τη διεθνή αλλά και εσωτερική αγορά και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, που θα χαλυβδώσουν το επιχειρείν και θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, αποτελεί το βασικό ισχυρό δίδυμο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο, αναφέρει τέλος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας.