Φουντώνει η φημολογία για τον εξοβελισμό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κυβερνητικό σχήμα μετά την επιτελική αποτυχία στη διαχείριση των πύρινων μετώπων σε συνθήκες άπνοιας.

Με μια ηρωική, και συνάμα αλαζονική, γραπτή δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να σπάσει την πολυήμερη σιωπή του έπειτα από τη διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ότι «όλο αυτό το διάστημα των πυρκαγιών ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμένει εξαφανισμένος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα αναρωτιέται αν «συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» κι αν «συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του». O Μ. Χρυσοχοΐδης, αφού δήλωσε «συνεχώς παρών» όπως και «πυροσβέστης και επιτελικός», επεδίωξε να δώσει το στίγμα της προσωπικής υπερδραστηριότητας.

«Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι» ανέφερε χαρακτηριστικά!

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελικό τσίρκο που κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση

«Ο Χρυσοχοΐδης ήταν ‘με τη μάνικα στο χέρι’. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν γνώριζε τι συμβαίνει στην Εύβοια γιατί ήταν στην Αττική. Ο Χαρδαλιάς έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του. Το Μαξίμου υποστήριζε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα (ενώ πετούσαν τα 20).  Ένα επιτελικό τσίρκο που κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση» απάντησε σαρκαστικά στα κοινωνικά δίκτυα ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε θυμίσει ότι «τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν όταν με τον κ. Χαρδαλιά ενημέρωναν τους πολίτες ότι στη Βαρυμπόμπη ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά», για να συμπληρώσει ότι «τρεις μέρες μετά, από αναζωπύρωση με 3 μποφόρ κάηκε το μισό Λεκανοπέδιο, ενώ εδώ και οκτώ μέρες μαίνονται πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς τη βόρεια Εύβοια και συνεχίζουν να καίνε τη Πελοπόννησο».

Οι διαμαρτυρίες των γαλάζιων βουλευτών και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πληττόμενων περιοχών για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη εναέριων μέσων έχουν ήδη θορυβήσει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Μέλη της Κ.Ο. αξιώνουν μάλιστα καρατομήσεις «με ειδικό πολιτικό βάρος», χρεώνοντας στον Μ. Χρυσοχοΐδη το γεγονός ότι το «μονοδιάστατο σχέδιο των εκκενώσεων» απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να περισώσουν τα σπίτια τους, «παρά τα μεγάλα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν». Τα σχετικά μηνύματα έχουν φθάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανέφερε με νόημα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Θέμα χρόνου η καρατόμηση

Σύμφωνα με στενούς παρατηρητές του γαλάζιου παρασκηνίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του για την καρατόμηση του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι να δείξει την πόρτα της εξόδου στον υπουργό μόλις περιοριστούν πλήρως τα μέτωπα, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο η εκδοχή τής αντικατάστασής του μέσω ενός δομικού ανασχηματισμού τον Σεπτέμβριο, πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ανάμεσα πάντως στις παραμέτρους που συνυπολογίζει πλέον ο Κ. Μητσοτάκης είναι το γεγονός ότι ο -κατά δήλωσή του- «σοσιαλδημοκράτης» υπουργός με τις σημιτικές περγαμηνές αποτελεί κόκκινο πανί για μεγάλο αριθμό βουλευτών της Ν.Δ.