Το Κρεμλίνο με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» τις πιέσεις που δέχονται πολλές χώρες προκειμένου να μην επιλέξουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για χορήγηση στους πολίτες τους.

Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση στις ΗΠΑ κυβερνητικής έκθεσης στην οποία καταγράφονται οι προσπάθειες να αποτραπεί η Βραζιλία από μία τέτοια επιλογή. Η συγκεκριμένη έκθεση αναρτήθηκε σε κρατική ιστοθέση (Department of Health and Human Services – HHS) και αναφέρεται αναλυτικά στις δραστηριότητες του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων (Office of Global Affairs – OGA) σε σχέση με την «αντιμετώπιση επικίνδυνων επιρροών στην Αμερική» και τις διπλωματικές προσπάθειες να ορθωθούν εμπόδια στην αύξηση της επιρροής άλλων χωρών, όπως η Ρωσία, στην περιοχή. Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα και στην «αξιοποίηση του γραφείου της OGA για την πίεση στην Βραζιλία να απορρίψει το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19».

Ο Πεσκόφ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αντίθετη με την πολιτικοποίηση της κατάστασης σε σχέση με τα εμβόλια. «Σε πολλές χώρες η κλίμακα των πιέσεων είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο … αυτές οι εγωιστικές προσπάθειες να επιβληθεί σε χώρες η απόρριψη οποιουδήποτε εμβολίου δεν έχουν προοπτικές», όπως δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίων, ώστε όλες, μεταξύ τους και οι φτωχότερες, να έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό στην Κύπρο ότι ελήφθη απόφαση προμήθειας 50.000 δόσεων του Sputnik V μόλις πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.