Ανοίγουν από τις 10 Μαΐου μαζί με τα σχολεία τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ Λυκείου, ενώ από τις 15 Μαΐου καταργούνται τα ραντεβού για τα ψώνια στα καταστήματα. Aνοίγουν και οι οργανωμένες πλαζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών εισηγείται το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ Λυκείου ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και την επαναλειτουργία δια ζώσης των κέντρων ξένων γλωσσών ώστε να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών που θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα, την κατάργηση του click away και του click inside από τις 15 Μαΐου για καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών και με έναν πελάτη ανά 50 τ.μ. από 100 τ.μ.

Παράλληλα οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών.

Εντωμεταξύ, δεν ανοίγουν τελικά οι παιδικοί σταθμοί, μαζί με τα σχολεία τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, απότο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου.

Με βάση διευκρινίσεις του υπουργείου, οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, επειδή, εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test), που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η Επιτροπή των Ειδικών θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Άλλωστε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ανέφερε πως το άνοιγμα των παιδικών σταθμών δεν θα συζητηθεί αυτή τη στιγμή. «Δεν είναι δυνατόν να γίνουν self test στα παιδιά, καθώς είναι πολύ μικρά και δεν φορούν και μάσκες».

Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι «στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις».

Παράλληλα, όσον αφορά την πιθανότητα κατάργησης των SMS ανέφερε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί». Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η Α. Πελώνη είπε ότι «επιταχύνουμε πάρα πολύ. Από δω και πέρα θα ανέρχονται περίπου στις 100 χιλιάδες οι εμβολιασμοί ημερησίως».

Τόνισε, μάλιστα, ότι το 95% των ανθρώπων που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα ασφαλείας και το εργαλείο που θα μας φέρει στην ελευθερία», είπε.

Τέλος, για το αν θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να υπάρχει επιλογή εμβολίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα εξεταστεί. «Δεν είναι ακόμα της παρούσης», σχολίασε.