Για την πορεία της πανδημίας μίλησαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι παρατηρείται στην επικράτεια σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, είπε ότι 71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η, ενώ για τη νοσηλεία ασθενών με Όμικρον σε ΜΕΘ, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε, ότι έχουν εντοπιστεί δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα.

Για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της “Όμικρον” εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής “Όμικρον” επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε 317 εκατ. μολύνσεις και 5,5 εκατ. θανάτους με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελυταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοστασθμικά. Χθες ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά και παρατηρήθηκεκε περίπου 21% αύξηση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι από την άλλη συνέχισαν να μειώνονται και μειώθηκαν κι αυτή την εβδομάδα περίπου 3%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι ωτην τελευταία εβδομάδα» τόνισε o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι «Η επίταση της διασποράς στην Ευρώπη παραμένει μαζική αν κι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα με 39 από τις 47 χώρες της Ευρώπης να επιδεινώνονται. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 27 χώρες. Μέτρια βελτίωση δηλαδή πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες».

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης περίπου του 20% σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε «ο αριθμός των θανάτων όμως έδειξε μια επιδείνωση της τάξης του 10% ενώ πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με μικρή υποχώρησση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες».