Σημαντική ανατροπή σημειώθηκε στις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το «μπλοκάρισμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη. Ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση αποδεχόταν πέραν του κλεισίματος του λιανεμπορίου και την απαγόρευση των εν λόγω μετακινήσεων, εν τέλει η Πολιτική Προστασία με νεότερη ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι τα μέτρα στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές θα αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.

Κατόπιν αυτών, οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, θα είναι τελικά ελεύθερες, ενώ το λιανεμπόριο θα απαγορευθεί για τις περιοχές αυτές μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».

Κατά τα λοιπά, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αντανακλούν τη βασική προτεραιότητα να μην επηρεαστεί η εύθραυστη ισορροπία ακόμη και από τα λελογισμένα βήματα χαλάρωσης που γίνονται για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Στόχος όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι, «να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».