Διέψευσε τον άμεσο ανασχηματισμό αλλά ταυτοχρόνως …προανήγγειλε μελλοντικό ανασχηματισμό στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονος που «χτυπά καμπανάκια» στα μέλη της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως χαρακτηριστικα επισήμανε ο πρωθυπουργός «η αξιολόγηση έχει πάντα σε πρώτη φάση τον σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων» τονίζοντας ότι «είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης». Στην συνέχεια επισήμανε ότι «δεν επίκειται ανασχηματισμός άμμεσα» προσθέτοντας όμως ότι «κάποτε θα γίνει» δίχως να αποκλείσει οτι αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη και την Άνοιξη ή σε κάθε περίτπωση μέσα στο 2020. Πρόσθεσε μάλιστα οτι «στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κανείς, αλλά και οι κίτρινες θέλουν χρόνο». Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πρώτοι που πρέπει να ανησυχουν είναι οι υπουργοί που τον ακούν συχνά …στο τηλέφωνο μια και όπως επισήμανε «ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό κάνει τα πάντα να γίνονται πιο γρήγορα».

Η αξιολογηση

Σύμφωνα με το flash.gr το ζήτημα της αξιολόγησης των επιδόσεων των μελων του υπουργικού Συμβουλιου είναι πρωτίστως υπόθεση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα όμως με όσα είναι γνωστά στα υπουργικά γραφεία, τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνει ο Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ που έχει την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και ο λόγος του έτερου στενού συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη όμως ο υπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ έχει την βασική ευθύνη.

Με δεδομενο πάντως ότι οι κατανομη των αρμοδιοτήτων είναι εξαιρετικά αυστηρή ανά τομέα, οι έλεγχοι και η απόδοση ευθυνών για την πορεία του κυβερνητικού έργου δεν αφορούν αποκλειστικά τους υπουργούς αλλά και τους υφυπουργούς χωρίστά. Σε αυτό συμβάλλει και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακυβέρνησης που ήδη λειτουργεί από το Φθινόπωρο.

Οι δυσαρέσκειες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο υπουργός φέρεται δυσαρεστημένος με την καθυστέρηση δύο νομοσχεδίων: Το πρώτο αφορά το ζήτημα των διαδηλώσεωνς το κέντρο της Αθήνας το οποίο είχε προαναγγείλει για «την επόμενη εβδομάδα» ήδη από το βήμα του …13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Όμως το νομοθέτημα δεν έχει κάν ακομη κατατεθείς την Βουλή αν και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί είναι αυτό του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις βραχυχροχρόνιες μισθώσεις, ειδικά όσον αφορά την φορολογική του διάσταση. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρεται να είναι ευχαριστημένος από την απόδοση που έως στιγμής υπάρχει στο υπουργείο Υγείας. Επίσης εντοπίζει καθυστερήσεις στα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία και σε ζητήματα που αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης.

Πάντως άλλες πληροφορίες μιλούν για δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργούς που βρίσκονται σε κορυφαία υπουργεία και ταυτοχρόνως αποτελούν ισχυρούς παράγοντες στο εσωτερικο της Νέας Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό δεν έχουν διαρρεύσει προς τα έξω στοιχεία δυσαρέσκειας. Μάλιστα υπάρχει κριτική και για την συνολικη πολιτική συμπεριφορά κάποιων από αυτούς τους υπουργούς που έχουν «διακριτική» παρουσία ενώ η κυβέρνηση δίνει σημαντικές πολιτικές μάχες στον τομέα τους.