Ανατροπή με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα ρεύματος, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτηση τους, ώστε λάβουν το Power Pass μέχρι και 600 ευρώ για το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.

Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε η πλατφόρμα θα άνοιγε μετά τις 14 Ιουνίου, με πιθανότερες ημερομηνίες την 15η ή την 16η Ιουνίου, ωστόσο, σήμερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε τις επίσημες ανακοινώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως αυτή θα ανοίξει στο gov.gr την Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες, δηλαδή, έως τα τέλη Ιουνίου με την καταλακτική ημερομηνία για αίτηση να είναι η 30η Ιουνίου.

Ημερομηνίες για αίτηση με βάση το ΑΦΜ

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η διαδικασία για αίτηση θα γίνει στα πρότυπα του Fuel Passa, δηλαδή με βάση το ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr θα ανοίγει κάθε μέρα για διαφορετικό ΑΦΜ.

Η αρχή θα γίνει -εφόσον αυτό τελικά ανακοινωθεί- με τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1. Ακολούθως, κάθε μέρα θα ανοίγει για τους επόμενους αριθμούς. Επειδή, ωστόσο, η προηγούμενη διαδικασία με το Fuel Pass έδειξε ότι ενδεχομένως να είναι «έκπληξη» οι λήγοντες κάθε μέρα, οι δικαιούχοι καλό θα είναι να μπαίνουν και να τσεκάρουν στην πλατφόρμα, ή να ενημερώνονται προτού προχωρήσουν στην αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Απριλίου, για το επίδομα βενζίνης, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει για όσα έληγαν σε 0 και 1, τελικά άνοιξε και για όσους λήγει σε 2. Ακολούθως, κάθε μέρα δεν τηρήθηκε ό,τι αναφερόταν στο σχετικό ΦΕΚ, μέχρι που τελικά το Σάββατο 30/4 άνοιξαν όλα τα ΑΦΜ.

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Αρχικά, θα πρέπει να θυμάστε πως όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:

  • Το ΑΦΜ σας
  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
  • Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ απευθείας. Οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους.

Βήμα – βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.
  • εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022