Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέβαλε την προγραμματισμένη πριν ένα χρόνο επίσκεψη του στο Βερολίνο ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί αύριο 15 Σεπτεμβρίου το Βερολίνο για να παραστεί στην τελετή λήξης του «αφιερωματικού» έτους επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, από κοινού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του και μείωσε τον χρόνο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Κατά αυτόν τον τρόπο ο πρωταρχικός και βασικός στόχος της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην πρωτεύουσα της Γερμανίας κατέστη ανεπίκαιρος και το προταθέν σχήμα διμερών συνομιλιών μειώθηκε αισθητά. Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί η επίσκεψη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι για την αναβολή της επίσκεψης ενημερώθηκε η γερμανική πλευρά, και «δεδομένης της σημασίας και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του αφιερωματικού έτους ο Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην τελετή λήξης».

Την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στον Γερμανό πρέσβη στην Μόσχα, με αφορμή, κατά την άποψη της Μόσχας, «των αβάσιμων κατηγοριών και τελεσιγράφων» που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον Ρώσο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο, μετά τη δηλητηρίαση που υπέστη με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στην διάθεση της η γερμανική πλευρά.