Εν εξελίξει αμερικανική πρωτοβουλία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, με στόχο το άνοιγμα διαύλων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το χαμήλωμα της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Μια πρώτη απόδειξη είναι το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και η κοινή παρουσία του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Φόρουμ της Οχρίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στηρίζει το Βερολίνο, με το θέμα να έχει συζητηθεί στην πενταμερή συνάντηση που έγινε στη γερμανική πρωτεύουσα,καθώς και στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα όποια αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται εντός της ημέρας, κυρίως μετά τις συναντήσεις των υπουργών σε Βρυξέλλες και Οχρίδα.

Ο Ερντογάν, πάντως, δείχνει να θέτει σε δοκιμασία το δόγμα «δεν συζητάω με Έλληνες», που εγκαινίασε πρόσφατα, αλλά χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορεί κανείς να μιλήσει ότι αλλάζει συμπεριφορά και ότι ξανανοίγουν οι δίαυλοι, παρά μόνο ότι στο παρασκήνιο επιχειρείται ένα μεγάλο παζάρι, με πολλούς παίχτες.