Η μια «κολοτούμπα» της κυβέρνησης διαδέχεται την άλλη το τελευταίο διάστημα, είτε κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους, είτε κάτω από κακό υπολογισμό του επιτελικού κράτους.

Διαβάστε τι γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr:

Πέραν του πίσω –μπρος στο χρόνο λήψης των μέτρων για την πανδημία, που αρχικά κόντρα σε κάθε λογική προγραμματίζονταν για τις 3 Ιανουαρίου (απόφαση που άλλαξε την …επομένη που ανακοινώθηκε!), έχουμε μόνο τις τελευταίες ημέρες:

-Έκανε όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Χρήστος Μέγας «μερική αναδίπλωση» στο θέμα της περικοπής συντάξεων χηρείας και αναπήρων, καθώς αυτές θα ισχύσουν για όσες και όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου! Αρκεί, δηλαδή, να μην υπάρξουν αντιδράσεις από ανθρώπους που θα βλέπουν τις συντάξεις που παίρνουν να περικόπτονται ξανά-όσοι δεν παίρνουν ακόμα τη σύνταξη πώς να αντιδράσουν; «Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για τις περικοπές των συντάξεων χηρείας, κυρίως δε των ορφανών και από τους δύο γονείς και των συνταξιούχων λόγω θανάτου που έχουν αναπηρία άνω του 67%, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, εντείνοντας ωστόσο την ταλαιπωρία και επιβάλλοντας συνταξιούχους δύο κατηγοριών…», σημειώνει ο Χρήστος Μέγας-και προσθέτει: «Με νεώτερες δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Τσακλόγου (Σκάι) τόνισε ότι «δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις», διευκρινίζοντας ότι “η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ”». Η στρατηγική του μνημονίου μετά από τις μεγάλες περικοπές-σοκ σε όλο της το μεγαλείο: Πειράζουμε μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους μελλοντικούς συνταξιούχους!

-Στη Χίο, κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων, η κυβέρνηση είδε ότι «δεν την παίρνει» (παρά τις διαγραφές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας) και γύρισε πίσω το πλοίο «Πελαγίτης» που επιχείρησε να αποβιβάσει μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας στολιμάνι των Μεστών της Χίου. Το Μαξίμου δεν θέλησε να συμβούν όσα έγιναν πριν δυο χρόνια, οπότε τα ΜΑΤ έδερναν κατοίκους του νησιού και συγκρούονταν μαζί τους με πρωτοφανή αγριότητα, αλλά είναι βέβαιον ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να δημιουργήσει το νέο κλειστό κέντρο στη Χίο, είτε αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους που αντιδρούν, είτε «με άλλους τρόπους».

Αναδίπλωση, όμως, σημειώθηκε και στις τιμές των μοριακών τεστ, από τη στιγμή που οι τεράστιες ουρές στα ιδιωτικά διαγνωστικά τεστ άρχισαν να δημιουργούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Με την επιβολή της ανώτατης τιμής 47 ευρώ αντί της δωρεάν συνταγογράφησης, η κυβέρνηση διαιωνίζει την αισχροκέρδεια και τον περαιτέρω πλουτισμό ιδιωτών σε βάρος απλών πολιτών. Επιπλέον, αποφεύγει να εξηγήσει γιατί τόσο καιρό τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έβγαζαν παραπάνω 13 ευρώ στο κάθε μοριακό τεστ! Ο δε υπουργός Ανάπτυξης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί δημοσίως για τη δήλωσή του ότι στην Κύπρο τα αντίστοιχα τεστ κοστίζουν 20-25 ευρώ γιατί είναι αναξιόπιστα-και από εκεί και πέρα, ούτε γάτα, ούτε ζημιά, ως συνήθως. Και αυτό λέγεται και …αριστεία! (Σημείωση: Το θέμα με τα τεστ στην Κύπρο ήταν μια ακόμα επιτυχία του iEidiseis, που πρώτο έφερε το θέμα στη δημοσιότητα).

Συμπεράσματα:

-Η κυβέρνηση κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους, όπου δεν την παίρνει, αναδιπλώνεται μερικώς, προκειμένου να αντεπιτεθεί στο μέλλον ή να διατηρήσει άλλες πτυχές της πολιτικής της που θεωρεί σοβαρότερες.

-Στο επιτελικό κράτος επικρατεί αλαλούμ.

-Αποτελεί θέμα χρόνου ώστε να αμφισβητηθεί στο σύνολό της από ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.