«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποκρύψει, για να παραποιήσει την πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό «Κανάλι 1».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «περίεργη σιωπή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και «σιγή ασυρμάτου» στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την εν εξελίξει συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει τον μηχανισμό μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, που θα έδινε 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τον προϋπολογισμό του 2020. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το συζητήσει, απεμπολώντας αυτή τη δυνατότητα», υπενθύμισε ο ίδιος και συνέχισε: «Έτσι, η ΝΔ έλαβε την απόφαση να μην χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Την ίδια στιγμή επέλεξε να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που κληρονόμησε για να μειώσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Τα 600 εκατ. ευρώ που κατευθύνει η κυβέρνηση για μείωση των φόρων αφορούν μόλις το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων», τόνισε, επίσης, ο Αλ. Χαρίτσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ταξική μεροληψία». «Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός που προεκλογικά έταζε η ΝΔ στη μεσαία τάξη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Αντίθετα, είδαμε από την κυβέρνηση μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κρυφές επιβαρύνσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο για τα μεσαία στρώματα, και την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που θα επιβαρύνει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών», συμπλήρωσε.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης είναι διπλά επιζήμιες. Οξύνουν τις ανισότητες και οδηγούν σε νέο κύκλο κρίσης την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Μέχρι και οι κοινωνικοί εταίροι, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το υποστηρίζουν αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος και στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο «προεκλογικά η ΝΔ χαρακτήριζε ψίχουλα και ελεημοσύνη», θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έδωσε 780 εκατ. ευρώ σε 3,7 εκατ. δικαιούχους, ενώ τώρα η ΝΔ δίνει μόνο 175 εκατ. ευρώ σε 250 χιλ. νοικοκυριά.

Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη, ούτε την καταστροφολογία της ΝΔ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Όμως, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την αναβαθμισμένη διπλωματικά θέση της χώρας. Εμείς πετύχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα κυρώσεων προς την Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει. Όπως πρέπει και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με απομόνωση, παθητικότητα και λογικές κατευνασμού».