Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά για την «Καθημερινή» (6/6/20), σημειώνει ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πιστώνεται και στην κυβέρνηση αλλά κυρίως ανήκει στους πολίτες που έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία.

Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει αναφορά στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Για την οικονομική ύφεση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι, μέχρι τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διαψεύσει τις προσδοκίες που η ίδια είχε δημιουργήσει προεκλογικά για μεγάλη ανάπτυξη, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2019 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1% και από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση 0,9% (ενώ το lockdown έγινε στα τέλη Μαρτίου).

«Η πανδημία δεν είναι δικαολογία καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε τι διαφορετικό θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την περίοδο του κορωνοϊού.

«Θα είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν, θα δημιουργούσαμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας ενισχύοντας τον δημόσιο χώρο και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ο πυρήνας της αντίληψης των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει ακόμα η ανθρώπινη ζωή να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτωντας: «Ο κ. Μητσοτάκης, στα ζητήματα αυτά, αναγκάζεται να συρθεί στη δική μας αντίληψη, δεν έχει την ιδιοκτησία των απόψεων αυτών, για να θυμίσω μία φράση που έλεγαν για τα μνημόνια», προσθέτει ο Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την ενίσχυση των 22 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (αλλά δηλώνει επιφυλακτικός για το δάνειο ύψους 9 δισ. ευρώ) και ζητάει τη διαχείριση των κονδυλίων με τεχνοκρατική επάρκεια και διαφάνεια καθώς «με την εμπειρία κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων της ΝΔ στα ΕΣΠΑ, φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσκολία στην απορρόφηση», ενώ τονίζει την ανάγκη «να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους με γνώμονα πάντα την άμβλυνση και όχι τη διεύρυνση των ανισοτήτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σχολιάζοντας ότι «θα ήταν μία τυχοδιωκτική κίνηση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη: