Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση μετά το deal για τις αμερικανικές βάσεις και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, αναζητώντας και διευρύνοντας συμμαχίες σε Ευρώπη, Αμερική και όχι μόνον.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε στη Σύνοδο των G20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν προαναγγέλλει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά τελικά συνάντηση δεν πραγματοποιείται. Σημειωτέον πάντως ότι ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο “σουλτάνος” πάντως δεν πτοείται, καθώς εξέφρασε την προσδοκία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γλασκώβη, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτό που “καίει” βέβαια τον Ερντογάν δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά πως θα “επιστραφούν” στην Τουρκία τα 1,4 δισ δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35, τα οποία δεν θα λάβει ως αντίποινα για τους S400, με την Άγκυρα να ζητά πλέον F-16, κάτι στο οποίο όμως αντιδρούν και Αμερικανοί βουλευτές.