Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθεται από χθες το απόγευμα η Τουρκία, μετά την έκθεση “χαστούκι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρει ότι η γειτονική χώρα “τα τελευταία δύο χρόνια έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις θέσεις της ΕΕ”.

Με μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε στο ευρωπαϊκό σώμα για τη στάση που υιοθετεί όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα.

«Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να ετοιμάσει μια σοβαρή έκθεση για την Τουρκία, θα πρέπει να θέσει στην αρχή μιας τέτοιας έκθεσης τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία. Το ΕΚ θα πρέπει να προτείνει διάλογο στην Τουρκία με βάση τη δημοκρατική αλληλεγγύη και το σύμφωνο και την πίστη, αντί για τις εγωιστικές πολιτικές», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του ΑΚ.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει συχνά και λεπτομερώς τις υποσχέσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία και δεν τις τηρεί.

«Οι εγωιστικές πολιτικές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους πρέπει να είναι η ατζέντα προτεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογραμμίζει ο Τσελίκ.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η έκθεση που ετοίμασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία είναι εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη. «Έδειξαν μια προσέγγιση βασισμένη μόνο στις ελληνικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου», επισήμανε ο Τσελίκ.

Στην ίδια γραμμή με το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Τσελίκ ευθυγραμμίζεται με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση (του Ευρωκοινοβουλίου) που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν».

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση που δημοσίευσε το ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή, στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.