Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στη πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, που σηματοδοτεί και επίσημα τη μετατροπή και λειτουργία της ως μουσουλμανικό τέμενος. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα μιλούν για «ιστορικές στιγμές» στην Κωνσταντινούπολη.

«Η προσμονή 86 ετών τελείωσε – Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε και πάλι για λατρεία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, που κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» με την ανάγνωση του κορανίου από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Η πρώτη προσευχή μετά από 86 χρόνια» είναι ο τίτλος της Χουριέτ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα». «Ο ήχος της προσευχής από τους μιναρέδες τους ακούστηκε και πάλι στην πρώτη προσευχή» σχολιάζει.

«Iστορική Παρασκευή – Πρώτη προσευχή μετά από χρόνια στην Αγία Σοφία» γράφει ο Σοζκού, σημειώνοντας πως η Αγία Σοφία ζει ιστορικές στιγμές, που άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από 86 χρόνια.

«Οι αλυσίδες έσπασαν. Άνοιξε η Αγιά Σοφιά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Σαμπάχ, που μιλάει για «ημέρα ανάστασης» και «86χρονη λαχτάρα» να λειτουργήσει και πάλι ο ναός ως τζαμί.

Με τον προκλητικό τίτλο: «Η Αγία Σοφία είναι η πρώτη είδηση στον κόσμο. Η Ελλάδα τρελάθηκε» η εφημερίδα Μιλιέτ, πανηγυρίζει για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με αιχμές κατά της χώρας μας.