Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η κατάσταση στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, εκεί όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο. Παρά την έρευνα που έχει διατάξει ο Εισαγγελέας, η κλινική στο Περιστέρι έχει ανοίξει κανονικά και πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις στον πρώτο όροφο, όπου σύμφωνα με τον διευθυντή κ. Κοκκινάκη το τμήμα είναι «καθαρό».

Πριν από λίγο στην κλινική μετέβη ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον περίμεναν στην πόρτα.

Σήμερα το πρωί, νεφροπαθείς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για αιμοκαθάρσεις βρέθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι και αφού θερμομετρήθηκαν, πέρασαν στο εσωτερικό για να ανέβουν στον πρώτο όροφο, όπου είναι η μονάδα που λειτουργεί.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι κρούσματα, από την ίδια κλινική στο Περιστέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αναφέρουν πως ο κόσμος μπαίνει και βγαίνει κανονικά στην κλινική, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ανθρώπων που είχαν κανονικά ραντεβού για αιμοκάθαρση, δεν ειδοποιήθηκαν για ακύρωση του ραντεβού και σήμερα (24/4) πήγαν κανονικά στην κλινική! Αλλοι επισκέπτες της κλινικής κατήγγειλαν ότι έκαναν τρίπλεξ καρδιάς (!), ενώ αρκετοί συγγενείς ασθενών δεν συνάντησαν καμία δυσκολία στο να μπουν και να βγουν από την είσοδο. Κι όλα αυτά ενώ έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 28 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, κατεπείγουσα ποινική προανακριτική έρευνα έχει διαταχθεί για τις δυο κλινικές (Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, Κασταλία στη Γλυφάδα) από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και να ελεγχθούν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα, καθώς από τυχόν παραλείψεις τους οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό.

Πιο συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, τότε υπάρχει ποινή φυλάκισης αλλά και χρηματική ποινή. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, ποινή κάθειρξης φτάνει έως 10 χρόνια, ενώ η ποινή για το αποτέλεσμα να υπάρξει θάνατος ενός ή πολλών ανθρώπων είναι από δέκα χρόνια κάθειρξης και μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια.