Με μάσκα και sms θα περάσουν οι φετινές γιορτές, όπως και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και ρεβεγιόν… μέχρι 9 άτομα.

Επιπλέον κλειστή θα είναι ολόκληρη η εστίαση, ενώ θα απαγορεύεται η άσκοπη μετακίνηση εκτός νομού. Διασκέδαση, εστίαση, καφετέριες παραμένουν κλειστά, το ίδιο και τα σχολεία, τελικά δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν για το τι θα ισχύσει τελικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα καθίσουν μέχρι εννέα άτομα στο σπίτι.

Παρότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει έως τις 7 Ιανουαρίου, για τη μετακίνηση το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο να μείνει «ανοιχτό» ένα μικρό «παράθυρο», δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κυκλοφορούν και μετά τις 21:00 το βράδυ, μόνο όμως τις γιορτινές μέρες.

Ακόμα ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί το τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών μέσα στις επόμενες μέρες και μάλιστα έως την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί κλειστά θα παραμείνουν:

  • τα σχολεία,
  • η εστίαση,
  • η ψυχαγωγία,
  • τα δικαστήρια,
  • οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
  • τα χιονοδρομικά κέντρα.
  • Μετακίνηση εκτός νομού
  • Έως τις 7 Ιανουαρίου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού.

«Παρατείνεται μέχρι την ίδια μέρα και ώρα η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Το ρεβεγιόν

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους για συνωστισμό στα ρεβεγιόν», επισήμανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας για τις γιορτές.

«Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ δύσκολο στον αστυνομικό να μπαίνει μέσα στα σπίτια, την ημέρα που έχουν τη γαλοπούλα, που έχουν το τραπέζι, να χτυπάει πόρτες και να επιδίδει πρόστιμα. Αυτό δεν το έχουμε ξανακάνει ιδιαίτερα την ημέρα της αλλαγής του χρόνου. Θα έχουμε μπερδεμένα συναισθήματα» πρόσθεσε.

«Αν αρχίσουν συναθροίσεις 10-15 ατόμων μέσα στα σπίτια εμείς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε. Θέλω να ελπίζω ότι κανένας δεν θα μας ζητήσει να κάνουμε παρέμβαση εκείνες τις μέρες», είπε τέλος.