Συνομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπήρξε χθες (29 Δεκεμβρίου 2019), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να απόσχει από τη σχεδιαζόμενη εκ μέρους της καγκελαρίας Σύνοδο για την ειρήνευση στην περιοχή της Λιβύης αν συνεχιστούν οι επιθέσεις προς την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη εργαλειοποιώντας το Προσφυγικό, ενώ η ανησυχία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ κλιμακώνεται. Ως εκ τούτου, στην επίσκεψή της στην Αγκυρα, η Ανγκελα Μέρκελ θα ζητήσει από την τουρκική προεδρία να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, να μην υπάρξουν τουρκικά στρατεύματα ή άλλων δυνάμεων, υπό τον φόβο να γίνει η Λιβύη μια νέα Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο ανταποκριτής του Open TV, Παντελής Βαλασσόπουλος.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, o Eρντογάν επισπεύδει για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, στέλνοντας στρατό που θα εκπαιδεύσει, όπως λέγεται, τις δυνάμεις του προέδρου Αλ Σαράτζ για την αναχαίτιση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Επίσης, επιδιώκεται συμμαχία με την Αλγερία για τη σύμπηξη ενός μετώπου υπέρ του Λίβυου προέδρου.

Από την άλλη, όπως αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός, από τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν υποτίμησε τον Ερντογάν και θα προσπαθήσει να ελέγξει την τουρκική προκλητικότητα με μια πολιτική χαμηλών τόνων. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως οι Ρώσοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν την Τουρκία να ισχυροποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας τη γερμανική πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Λιβύη.