«Ξενώνες τρομοκρατών» χαρακτήρισε τις σκανδιναβικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με αυτή τη δήλωση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δήλωση του Ερντογάν προαιωνίζει ότι η Τουρκία θα ασκήσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ομόφωνες. Άλλοι εκτιμούν, ότι ο Ερντογάν ασκεί πίεση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην πώληση των 40 F-16 στην Τουρκία.

Σουηδία και τη Φινλανδία παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της Συμμαχίας το 1949.

Σουηδία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε.

Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

«Στο σημερινό πλαίσιο (…) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται.

Φινλανδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας μας

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία- πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Η υποστήριξη της πρότασης προς ένταξη στην βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

Στην κοινή δήλωση, ο Niinisto και ο Marin δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».