Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και συγκεκριμένα της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ειδικότερα από την συνολική ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 70 TWh, οι 50 TWh χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις τελευταίες ποσότητες το στοίχημα είναι να εξοικονομηθούν περί τις 10 TWh που αντιστοιχούν σε 10 με 12 φορτία LNG.

Τα μέτρα για το δημόσιο, νοικοκυριά και βαριά βιομηχανία

Στις αρχές του Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση με σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις 212.000 εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα.

Με βάση την ΚΥΑ οι δημόσιοι φορείς θα έπρεπε να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κι ενώ όλο το δημόσιο κινείται σε ετήσια κατανάλωση της τάξης των 5.300 GWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου και στο πλαίσιο αυτό αύριο Τετάρτη οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναμένεται να ανακοινώσουν το πάγωμα των προσλήψεων για όποιον οργανισμό ή τομέα του δημοσίου δεν υιοθετεί τα μέτρα.

Καμπάνια ενημέρωσης


Η δεύτερη παρέμβαση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύντομα θα ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης από ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές που θα προτρέπουν μέσα από συμβουλές τους πολίτες στη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και στο σβήσιμο των φώτων σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.

Πρώτη καμπάνια, λένε οι πληροφορίες, θα είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες στα νοικοκυριά για την «υπεύθυνη κατανάλωση» φυσικού αερίου.

Επίσης θα απευθύνεται προτροπή για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο από άλλες πηγές ενέργειας ( πχ σύγχρονα κλιματιστικά ), η οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης.

Σύσταση στη βαριά βιομηχανία


Η τρίτη παρέμβαση στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τους κορυφαίους εκπροσώπους των βιομηχανιών ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Αλουμίνιον της Ελλάδος ζητώντας τους να εκπονήσουν σχέδια περιορισμούς της κατανάλωσης ενέργειας όπως για παράδειγμα η υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου από πετρέλαιο.

Αλλαγή μοντέλου για τις επιδοτήσεις


«Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέεται με το θέμα των οικονομικών μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», τόνιζαν πηγές.

Όπως εξηγούν στις 25 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν κανονικά οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, η αρχική εκτίμηση για το κόστος στήριξης από τον προϋπολογισμό ανερχόταν σε 800 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο, ενώ αν η τιμή του φυσικού αερίου διατηρηθεί στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τότε το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Κάτι που περιορίζει δραστικά τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να υπερβεί το πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Το ξέφρενο ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα που σήμερα φτάνει στα 505 ευρώ/MWh, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα το ρεπορτάζ στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, να παύσουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις και πια αυτές να συνδυαστούν με τις ποσότητες κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή οι ενισχύσεις να κλιμακώνονται με βάση την κατανάλωση ενέργειας. Όσο πιο χαμηλά είναι αυτή τόσο υψηλότερη να είναι η επιχορήγηση.

Tο νέο σύστημα με τις ευλογίες και της Κομισιόν θα είναι πιο στοχευμένο δίνοντας έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι και το ΔΝΤ σε έκθεσή του προέτρεπε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλήσουν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Με πληροφορίες από energypress, Ημερησία και Οικονομικό Ταχυδρόμο, flash.gr