Δύσκολα θα είναι τα πράγματα τις επόμενες μέρες στην χώρα, όσον αφορά στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Καμία απόφαση μέχρι στιγμής δεν δείχνει το (έστω σταδιακό) «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων στις 18 ή στις 25 Ιανουαρίου, ενώ παραμένουν εξαιρετικά βεβαρυμένες οι ΜΕΘ.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος τόνισε πως η κινητικότητα των τελευταίων ημερών είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τους ημερήσιους αριθμούς.

Επιπλέον, υποστήριξε πως αν το click away άνοιγε στις 11 Ιανουαρίου τότε σύντομα θα βλέπαμε και πάλι γύρω στα 2000 κρούσματα κάθε μέρα.

Ο κ. Γώγος είπε επίσης πως τουλάχιστον μέχρι τέλη Γενάρη δε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές κ.α), δίνοντας το «σήμα» πως το αυστηρό lockdown θα κρατήσει καιρό ακόμα.

Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες και αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας έχει επιβραδυνθεί πολύ τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική, καθώς πολλές περιοχές της πρωτεύουσας βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντανάκλαση της κατάστασης αυτής στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα στα τρία νέα κρούσματα καταγράφεται στην Αττική, ενώ κατά 25% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στην περίοδο των εορτών.

Με δεδομένο ότι στο σύνολό του ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει κοντά στους 400, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε συναγερμό, καθώς στους δείκτες των επομένων ημερών θ’ αποτυπωθούν οι συνέπειες της χαλαρότητας και κινητικότητας των εορτών.