Μπορεί το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δηλώνουν τα στλέχη της, όμως όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, θα γίνει μόνο εάν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα.

Με το αυστηρό lockdown να είναι σε ισχύ ως τις 18 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, όπου αναμένεται τελικά να δώσουν την έγκρισή τους για το υπό όρους, άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, το πιθανότερο, θα γίνει με τις μεθόδους click in shop για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμήματα, και με click away για όλους τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, εκτός ίσως για τις περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση καθώς υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, και όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός θα είναι παραλαβή εκτός και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα θα έχουμε click in shop, δηλαδή, εντός του καταστήματος, πάντα βέβαια με τους περιορισμούς για τα άτομα βάσει τετραγωνικών ενώ θα υπάρχει αναρτημένη λίστα των ραντεβού τα οποία θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Την ίδια στιγμή, δύσκολα φαίνεται πως θα δοθεί θετική εισήγηση για τα γυμνάσια και τα λύκεια για την προσεχή εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι τα τελευταία 24ωρα αναφέρουν πως ένα μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι εφικτό, ωστόσο διαφωνούν στο να ανοίξει παράλληλα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.