Του Βασίλη Σκουρή

«Αιτία πολέμου» αποτελεί για τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του ΚΙΝΑΛ η θέση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που διατύπωσε, έστω και με σχετικά αόριστο χρόνο, η Φώφη Γεννηματά, με την ομιλία της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Το γεγονός ότι την πρόταση επανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη μορφή είναι αλήθεια, θορύβησε ακόμα περισσότερο εκείνους -εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη- που θεωρούν το ΚΙΝΑΛ ως αναπόσπαστο κομμάτι του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», έστω και εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη ενάμισι χρόνο στην κυβερνητική εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις διακοπές των εορτών, στελέχη της «δεξιάς πτέρυγας» φέρονται αποφασισμένα να θέσουν στα όργανα ή και δημοσίως το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Φώφη Γεννηματά, επιδιώκοντας να φύγει από την ατζέντα η πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, που έχει σταδιακά και προσεκτικά χαράξει μετά το καλοκαίρι, όταν η πρωτοφανής επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην …αντιπολίτευση!

Η αντιδεξιά ρότα που χάραξε η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη μετά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων, όπου πρωτοστάτησε ο Γιώργος Καμίνης, προκάλεσε εκνευρισμό και αντιδράσεις σε κυρίαρχα συστήματα, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά (και σε συνδυασμό πάντα με την μη άνοδο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις) να θέσουν ουσιαστικά θέμα αντικατάστασης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από την ηγεσία. Υπό το βάρος της επίθεσης αυτής, η Φώφη Γεννηματά είτε θα συνεχίσει τη στρατηγική της επιλέγοντας -εάν χρειαστεί- τη σύγκρουση με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, είτε θα κάνει πίσω, έστω και αν γνωρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί η ίδια όμηρος και πολύ ευκολότερη η επιχείρηση αποκαθήλωσής της.

Το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης μπλέκει άλλωστε στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο και που θα λάβει διαστάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εάν η ένταση της πανδημίας οπισθοχωρήσει. Η ένταση δε που θα λάβει το θέμα από το Πάσχα και μετά, εκτιμάται ότι ενδέχεται να θέσει σε δοκιμασία και αυτή ακόμα την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής- γεγονός που θα πρέπει, κατά τη γνώμη της στήλης, να λάβουν υπόψη τους όλοι οι πρωταγωνιστές της Χαριλάου Τρικούπη.