Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση αλλά και στους ειδικύς, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική λόγω των διασωληνωμένων και των αυξημένων ημερησίων θανάτων.

Η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να δίνει άμεσα το «πράσινο φως» για την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σχολεία, η εστίαση και η ψυχαγωγία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως και τις 7 Ιανουαρίου και μένει να παρθεί μία απόφαση για το τι θα γίνει τελικά με το λιανεμπόριο και αν τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν για την περίοδο των εορτών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της Εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, αναμένονται έως την Παρασκευή, ξεκαθάρισε και σημείωσε πως θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί τα άνοιγμα της αγοράς. «Ειδικά για τις Εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο» είχε πει τη Δευτέρα.

Τι ανησυχεί πολύ τους ειδικούς

Έντονες ανησυχίες για την επανεκκίνηση της αγοράς εξέφρασαν οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως σε περίπτωση ανοίγματος των μαγαζιών λιανικής, υπάρχει το ενδεχόμενο συνωστισμού και στην περίπτωση αυτή τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν δραματικά.

Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στον ΣΚΑΪ, είναι χαρακτηριστική. Κατά την άποψή του, το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει μόνο αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα.

Όπως σχολίασε, από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε, σκοπός είναι να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις του κόσμου και να τηρούνται τα μέτρα. «Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα. Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε. Ο κ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».

Το ίδιο κάθετος στο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο εμφανίστηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε στο OPEN. Ο καθηγητής με τα λεγόμενά του δεν άφησε περιθώρια για χαλάρωση, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα, θα το αντιμετωπίσουμε το Γενάρη». Ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν ανοίξει η Ερμού, θα γίνει εστία υπερμετάδοσης κορωνοϊού.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς, σημείωσε πως αν αυτό γίνει θα πρέπει να υπάρξουν και ορισμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως τα βήματα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα.