Του Βασίλη Σκουρή

Όλα τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως έδειξε την Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας το δόγμα πως «ο χειρότερος πόλεμος είναι ο εμφύλιος».

Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση ήταν το εάν οι 5.000 υπογραφές που θα εμφανίσει ο κάθε υποψήφιος για την ηγεσία προκειμένου να στηριχτεί η υποψηφιότητά του θα είναι από το Μητρώο Μελών του κόμματος, όπως προβλέπει το Καταστατικό ή όχι. Στο επίκεντρο του θέματος βρίσκεται ο Χάρης Καστανίδης και το εάν θα εγκριθεί η υποψηφιότητά του για την ηγεσία ή όχι. Ο πρώην υπουργός εκτιμάται ότι κόβει ψηφοφόρους κυρίως από τη Φώφη Γεννηματά, συνεπώς αυτομάτως συμπαρατάσσει μαζί του τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Καστανίδης διαθέτει 6.500 υπογραφές, αλλά δεν είναι όλες από το Μητρώο Μελών. Ο ίδιος θέτει θέμα, υποστηρίζοντας πως Μητρώο Μελών πραγματικά δεν υπάρχει και πως ως τέτοιο εμφανίζεται ο κατάλογος των 140.000 περίπου μελών που ψήφισαν για την ηγεσία στην προηγούμενη αναμέτρηση, χωρίς μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, ενώ συμπεριλαμβάνονται σε αυτό και στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα!

Η Χαριλάου Τρικούπη, που όπως υποστηρίζει δεν θέλει να αποκλείσει τον Χάρη Καστανίδη από υποψήφιο αλλά επιδιώκει την τήρηση του Καταστατικού, φέρεται να έχει κάνει μια συμβιβαστική πρόταση, να γραφούν μέλη στο κόμμα όσοι υπογράφουν την υποψηφιότητά του και οι οποίοι δεν είναι σήμερα. Ο πρώην υπουργός αντιτείνει πως είναι αντίφαση να μην μπορούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του όσοι μπορούν να τον ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου για την ηγεσία.

Ανδρέας Λοβέρδος (κυρίως), αλλά και Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνουν πως δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής του κόμματος να μην μπορεί να είναι υποψήφιος, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο πρώην υπουργός θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Θα είμαι παρόν ως το τέλος έως το τέλος», διαβεβαιώνει ο Χάρης Καστανίδης, συνομιλώντας με τη στήλη.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η τοποθέτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, που κάλεσε Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, τους δυο ευρωβουλευτές του κόμματος, να δώσουν στο κόμμα 140.000 που δεν έχουν δώσει ως όφειλαν στο κόμμα (συνδρομές) ως ευρωβουλευτές. Η τοποθέτηση «χρεώνεται» από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς ο Γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στηρίζει τη Φώφη Γεννηματά.

Όλα δείχνουν πως το ψυχικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βαθαίνει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη μέρα. Και η προεκλογική μάχη μόλις ξεκίνησε…