Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και τους ειδικούς για τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού σε γηροκομεία και νοσοκομεία.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα και τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στους οίκους ευγηρίας, όσο και στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:

Χθες Τετάρτη 19/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τη στιγμή που αναζητείται η πηγή μετάδοσης του ιού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου».

Συγκεκριμένα θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, καθώς και 7 άτομα από το προσωπικό (22 στο σύνολο). Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι δύο στο «Ιπποκράτειο» και ένα άτομο στο Παπανικολάου, ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν φόβοι να συμβεί ότι και στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 6 ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Αγίας Κυριακής» από την ιχνηλάτηση των επαφών κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του ατόμου που αποτέλεσε τον ξενιστή του ιού, ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της «Εστίας Παπαγεωργίου», με τους υπεύθυνους της δομής να δηλώνουν παρόλα αυτά ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο. «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.