LaPolitica

Το πρωτοσέλιδο χτύπημα της εφημερίδας documento την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Φάμπρικα διαγωνισμών με οσμή σκανδάλου» είχε δημιουργήσει μοιραία και αναμφίβολα μεγάλες προσδοκίες στο αναγνωστικό κοινό.

Ένας από τους διαγωνισμούς με τους οποίους ασχολήθηκε η εφημερίδα είναι εκείνος της Ψυττάλειας.

Ο αναγνώστης πήρε στα χέρια του την εφημερίδα, την άνοιξε στις σελίδες 8 και 9, είδε τον τίτλο «Με γαλλικό κλειδί οι μπίζνες Μαξίμου στην ΕΥΔΑΠ» και ξεκίνησε να διαβάζει τις… λεπτομέρειες του σκανδάλου. Όσοι δεν γνωρίζουν το θέμα απλά διάβασαν προσπαθώντας να καταλάβουν.

Όσοι γνωρίζουν όμως, ένιωσαν… μεγάλη έκπληξη. Κι ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ένιωσαν οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι άλλα περίμεναν κι άλλα είδαν. Έκπληξη δεν προκάλεσε μόνο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ – εξάλλου στο κυβερνητικό Μέγαρο έχουν συνηθίσει τις επιθέσεις της εφημερίδας. Στο Μέγαρο Μαξίμου σίγουρα διερωτώνται για τις διαδρομές των πληροφοριών που οδήγησαν στην τελική δημοσιοποίηση του εν λόγω ρεπορτάζ. Ερωτήματα σίγουρα θέτουν και παράγοντες της αγοράς.

Θα περίμενε κανείς από μία εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τον ρόλο των λεγόμενων αδελφών «Εθνικών Εργολάβων» και του κατασκευαστικού ομίλου που εδώ και δεκαετίες έχει αναπτύξει μονοπωλιακή σχέση με τους διαγωνισμούς, είτε αυτοί αφορούν στα σκουπίδια, είτε στην Ψυττάλεια, είτε σε άλλα έργα. Θα περίμενε κανείς μία εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τον ρόλο του κατασκευαστικού ομίλου που έχει τεθεί στο στόχαστρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίγουρα πάντως ο μυημένος αναγνώστης δεν θα περίμενε τις ίσες αποστάσεις που τελικά λειτουργούν υπέρ των «Εθνικών Εργολάβων» και των φωτογραφικών διαγωνισμών και σίγουρα δεν θα περίμενε τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των Εθνικών Εργολάβων με τα ερωτήματα να αφορούν στο γιατί δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους.

Εδώ στο LaPolitica.gr έχουμε δημοσιεύσει διαδοχικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ (Διαβάστε αναλυτικά εδώ) στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο κάθε ένας για να μάθει τι συμβαίνει στην Ψυττάλεια.

Τι διαβάσαμε, όμως, στο «documentο»; Ότι για το έργο των 320 εκατ. ευρώ «σφάζονται» η κοινοπραξία του Άκτωρα με τη γαλλική Suez και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης και μελών της οικογένειας Μητσοτάκη με τους λεγόμενους «Εθνικούς Εργολάβους» είναι διαχρονικά καλές. Τι άλλο διαβάσαμε: Διαβάσαμε το συμπέρασμα στο οποίο έφτασε εμμέσως η εφημερίδα, ότι κατόπιν πιέσεων και μεθοδεύσεων ευνοημένοι είναι τελικά οι Γάλλοι της Suez παρά το γεγονός ότι δήθεν «κατάλληλη ήταν μόνο η κοινοπραξία του Άκτωρα». Εκτός αυτών διαβάσαμε ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με τη χώρα μας είναι πάνω από τις σχέσεις των εργολαβικών συμφερόντων με την κυβέρνηση. Κι ενώ θα περίμενε κανείς κάτι τέτοιο να αξιολογείται ως θετικό, ενώ θα περίμενε κανείς να περιγράφονται ως σκάνδαλο οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί υπέρ συγκεκριμένου κατασκευαστικού ομίλου, ενώ θα περίμενε κανείς να αποκαλύπτονται οι διαχρονικές σχέσεις διαπλοκής, τελικά ο αναγνώστης διαβάζει να περιγράφεται ως σκάνδαλο μία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία τελικά ως στόχο είχε να αποφευχθεί το σκάνδαλο. Και το σκάνδαλο στην περίπτωση της Ψυττάλειας είναι ένα: Οι μεθοδεύσεις αποκλεισμού των δύο από τους τρείς υποψηφίους από τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Σκάνδαλο επίσης θα είναι να μην δοθεί τέλος στο πάρτι που έχουν στήσει οι εθνικοί εργολάβοι για πάνω από 15 χρόνια.

Η έκπληξη του Μαξίμου και τα ερωτήματα

Όπως μαθαίνουμε σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά ερωτήματα, όχι αποκλειστικά για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αλλά διότι η εφημερίδα τελικά μεταφέρει τελικά στο χαρτί την «γραμμή» του Άκτωρα. Όπως επίσης μαθαίνουμε, στο Μαξίμου θα μετρήσουν ξανά τους εχθρούς και τους φίλους. Διότι μπορεί να είναι καλές οι σχέσεις, όπως λέγεται, της σημερινής κυβέρνησης με τους αδελφούς «Εθνικούς Εργολάβους» ή τουλάχιστον οι αδελφοί «Εθνικοί Εργολάβοι» να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο δεξιά κι αριστερά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά τους προβλήματα, αλλά όταν η «γραμμή του Άκτωρα» μεταφέρεται μέσω της πιο εχθρικής εφημερίδας προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε είναι βέβαιο πως τα δεδομένα αλλάζουν.

Να θυμίσουμε ότι λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση της κυβερνητικής παρέμβασης τον περασμένο Δεκέμβριο, τα εργολαβικά συμφέροντα είχαν «μοιράσει» σειρά δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο γαλλικός κολοσσός Suez  «δεν κόπτεται για τον διαγωνισμό, επειδή συμμετέχει στο σχήμα που κατεβαίνει στον διαγωνισμό με 10%» φτάνοντας, με αριθμητική μπακάλικου στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι «αν λοιπόν στο σχήμα αυτό μία εταιρεία όπως η Suez είχε ποσοστό συμμετοχής 10%, τότε της αναλογούσαν 13 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο αντικείμενο, ούτε καν κέρδος». Διέδιδαν δε, ότι εγχώριοι ανταγωνιστές των Εθνικών Εργολάβων, χρησιμοποιούν δήθεν τους Γάλλους ως πολιορκητικό κριό για να πιέσουν την κυβέρνηση. Επίσης οι Εθνικοί Εργολάβοι διαδίδουν το χωρίς προηγούμενο ψέμα ότι μόνο αυτοί είναι που έχουν την τεχνογνωσία για την ορθή λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Τα ίδια περίπου διαβάσαμε την Κυριακή. Δυστυχώς.

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με την εφημερίδα, δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή ο συντάκτης δεν έχει κατανοήσει ακριβώς το θέμα ή θα πρέπει να τσεκάρει το «παιχνίδι» που παίζουν κάποιες από τις πηγές του. Το τρίτο ενδεχόμενο που έχουμε στο μυαλό μας – και σίγουρα το έχουν στο μυαλό τους και στο Μέγαρο Μαξίμου – δεν τολμάμε ούτε να το ξεστομίσουμε, ούτε φυσικά να το γράψουμε, αφού δεν θα τολμούσαμε να το πιστέψουμε.