Τι ζημιά θα προκαλούσε ένα ένα δεύτερο lockdown; Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει ότι ακόμη και αν αυτό περιοριστεί στην περιοχή της Αττικής, η ζημιά θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για ένα 20ήμερο λουκέτο ενώ το συνολικό ποσοστό της φετινής ύφεσης θα γίνει διψήφιο ξεπερνώντας το 10% ή ακόμη και το 11%.

Δηλαδή αναφέρονται σε μείωση του ΑΕΠ στα 166-167 δις. ευρώ, ετήσιες απώλειες εθνικού εισοδήματος της τάξεως των 20 δις. ευρώ, εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 205% του ΑΕΠ, πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και μετάθεση του χρόνου ανάκτησης των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν το 2019, στο τέλος του 2022.

Άλλωστε λόγο της μεγάλης αστικοποίησης, ένα τοπικό lockdown στην Αττική έχει σχεδόν τις ίδιες απώλειες με ένα πανελλαδικό lockdown. Η Αττική παράγει κάθε χρόνο περίπου το 50% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 90

Σε ενδεχόμενον lockdown, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8% για να περιοριστεί κοντά στα 170-172 δις. ευρώ. Ένα καινούργιο lockdown θα στερούσε από την οικονομία περίπου 5 δις. ευρώ επιπλέον και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια κάτω και από τα 170 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.