Για lockdown δυο εβδομάδων, όπως όλα δείχνουν, οδεύει η Αττική, που παραμένει στο «πορτοκαλί» μετά τα 174 χθεσινά κρούσματα, από τα 453 που εντοπίστηκαν συνολικά.

«Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας» επισήμανε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (22.09.2020) στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση στην Αττική.

Ο κ. Σύψας προέβλεψε πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση», αλλά ζήτησε να μην υπάρξει πανικός αλλά σωστή ενημέρωση. Αναφερόμενος στο πως θα γίνει το lockdown, είπε πως θα γίνει περιοδικά.

Συγκεκριμένα αρχικά θα γίνει για δυο εβδομάδες, μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας. Αν χρειαστεί, θα γίνει για άλλες δυο εβδομάδες, ενώ θα κλείσουν και σχολεία. Ο λοιμωξιολόγος δεν έκρυψε ότι ανά πάσα στιγμή η Αττική από «πορτοκαλί» μπορεί να γίνει «κόκκινη».

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών. “Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα”, τόνισε. Στην περίπτωση που τελικά επιλεχθεί να επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας, μαζί της θα έρθουν, μοιραία, και τα SMS στο 13033.

Το κρίσιμο για τον Νίκο Σύψα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αττική πριν μπούμε στον Οκτώβριο. “Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη”, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής ο δείκτης R (μεταδοτικότητας) στην Αττική είναι πάνω από 1.

Στα μόνα καλά νέα, όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.