Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές Αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο αδενοϊός «ύποπτος» για την οξεία ηπατίτιδα

Οι ειδικοί διεθνώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά οφείλεται σε έναν κοινό ιό που συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε πολύ μικρές ηλικίες. Η πιο πιθανή αιτία αυτή τη στιγμή εστιάζεται στον «αδενοϊό 41».

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανησυχήσει γονείς και παιδιάτρους και στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία:

«Αν είναι αυτός το παθογόνο αίτιο, φαίνεται πως έχει κάνει μετάλλαξη και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα».