Έντονη είναι ξανά η πανδημία του κορονοϊού στη Γερμανία, τη στιγμή που η χώρα έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, τα οποία είχε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε το (Σάββατο από το Ινστιτούτο Robert Koch για τη δημόσια υγεία, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού ανήλθε στο 1,79 από 1,06 που ήταν την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει πως 100 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό θα μολύνουν με τη σειρά τους, κατά μέσο όρο, άλλα 179 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή αυτή είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που απαιτείται για περιορισμό της πανδημίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Στο παραπάνω αποτέλεσμα συνέβαλε και ο εντοπισμός πάνω από 1.000 κρούσματα σε γερμανικό σφαγείο, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να διατάζουν περίπου 6.500 υπαλλήλους και τις οικογένειές τους να μπουν άμεσα σε καραντίνα. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αναγκάσει το γερμανικό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας να επιβάλει ευρύτερα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση Toennies έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη ότι 400 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μέχρι την Παρασκευή, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε στους 803 και σήμερα αυξήθηκε στους 1.029. Ο ιδιοκτήτης ανέλαβε την πλήρη ευθύνη, λέγοντας πως «ως επιχειρηματίας δεν μπορώ παρά να ζητήσω συγγνώμη. Το έχουμε προκαλέσει και είμαστε πλήρως υπεύθυνοι για αυτό που συνέβη».

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τη στρατηγική που ακολουθεί η Γερμανία στο θέμα της πανδημίας. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ευνοήσει τη διατήρηση πειθαρχίας τύπου lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως τελικά ενέδωσε στις πιέσεις των τοπικών κυβερνήσεων και μείωσε τους περιορισμούς.

Αν και η διαχείριση της πανδημίας από το Βερολίνο θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει δει επανειλημμένως κρούσματα του ιού σε σφαγεία, των οποίων οι εργαζόμενοι είναι συχνά μετανάστες που πολυπληθείς κατοικίες που παρέχονται από τις εταιρείες.