Τα απανωτά μαφιόζικα χτυπήματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και γενικότερα η αύξηση της «σκληρής» εγκληματικότητας, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η ΝΔ εξελέγει (και) με πλατφόρμα «νόμο και τάξη», οι δύο δολοφονίες και η επίθεση με πυρά σε πολυκατοικία έρχονται σαν «κερασάκι» στα τελευταία περιστατικά εγκληματικότητας, από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μέχρι το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά και «ραγίζουν» την εικόνα τάξης και ασφάλειας που η κυβέρνηση θέλει να περάσει.

Ανησυχία στην αστυνομία

Ανήσυχος από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας -την οποία η αστυνομία αποδίδει σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ «νονών» της νύχτας στον αέναο πόλεμο για κυριαρχία στο οργανωμένο έγκλημα-, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε νωρίτερα την Τρίτη συνάντηση με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας, στο υπουργείο, προκειμένου να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες κατά της μαφίας, που δρα ανενόχλητη το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί την αστυνομία είναι το θράσος που οι εκτελεστές επιδεικνύουν: οι τελευταίες «εκτελέσεις» στόχων έχουν γίνει μέρα-μεσημέρι, ενώ ανησυχία προκαλεί και το περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά πολυκατοικίας στον Άλιμο, καθώς οι αρχές δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει αν υπήρχε κάποια στόχευση των δραστών ή αν απλώς πρόκειται για «τυφλό χτύπημα».

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και να ενταθεί το σχέδιο δράσης κατά των 14 εγκληματικών οργανώσεων που αναφέρονται στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ενώ για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, προβλέπεται η αύξηση των περιπολιών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος στη μετά-Covid-19 εποχή και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ομάδων ταχείας επέμβασης.

Κυβερνητική αμηχανία

Την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά το «κύμα» της εγκληματικότητας φανέρωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ισχυρίστηκε ότι τα κρούσματα εγκληματικότητας αυξήθηκαν λόγω της… άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «ενδεχομένως να βλέπουμε και περισσότερα γιατί όσο είχαμε περιοριστικά μέτρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνουν».

Βέβαια έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. «Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται», σημείωσε. Ωστόσο, εμμέσως άφησε να διαφανεί η ανησυχία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».