Άρθρο-κόλαφος των NYT στηλιτελυει τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας, όχι πλέον κατά εχθρών, αλλά και εναντίον συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οι New York Times κάνουν λόγο για νεοοθωμανισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με κάθε τρόπο επιχειρεί να προωθήσει την ατζέντα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο άρθρο με τίτλο «Η τουρκική επιθετικότητα είναι ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ του ΝΑΤΟ», η εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της τις ναυτικές προκλήσεις κατά γαλλικής φρεγάτας, τις προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όταν η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για τη δέσμευση περιοχής νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και την εμπλοκή της στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει το άρθρο: Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα που προκαλεί στο ΝΑΤΟ «η ολοένα και πιο διεκδικητική, φιλόδοξη και απολυταρχική Τουρκία», που λίγο έλειψε να προκαλέσει σύγκρουση προ δύο εβδομάδων στο Αιγαίο. Ωστόσο, «είναι ένα θέμα που λίγοι θέλουν να συζητήσουν» σημειώνουν οι New York Times, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο ρήγμα μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, το οποίο έχει διευρυνθεί από τη στήριξη της Άγκυρας προς ένοπλες πολιτοφυλακές στη Συρία, αλλά και από την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.