Υπέρ της ασυλίας που «προσφέρει» ο νέος Ποινικός Κώδικας στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας τάχθηκε το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε ομόφωνα συνταγματική την εν λόγω διάταξη του σχετικού νόμου.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο ουσιαστικά απαλλάσσει τους Τραπεζίτες αλλά και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με βαριές ποινικές διώξεις στα αγύριστα θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων και όχι μόνο, και διευκολύνει επίσης την νομιμοποίηση των παράνομων πρακτικών των τραπεζιτών.

Ωστόσο την οριστική απόφαση για το θέμα αυτό που είχε προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων εκτιμάται ότι θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σήμερα πάντως το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, επικυρώνοντας ουσιαστικά απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για τραπεζικά στελέχη.

Αφορμή ήταν η υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου Βενιάμη. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, δικηγόρο του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, «στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ενήμερα και με εξασφαλίσεις, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, δεν έχει υποστεί την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας».

Η αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Ήδη, μετά από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου δύο ακόμη υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 αναβάλλονται.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου μια ακόμη υπόθεση η οποία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ακόμη μιας υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος, η οποία πιθανά θα αναβληθεί και αυτή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.