Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Να διαβούν τον Ρουβίκωνα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και να βρουν σημεία επαφής στα μείζονα θέματα της επικαιρότητας καλούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Αδιαμφισβήτητα το κλίμα στην πολιτική σκηνή είναι τεταμένο το τελευταίο διάστημα και οι κεντρικοί «μονομάχοι» επιδίδονται σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων, εκτοξεύοντας βαριές εκφράσεις. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας για δύο θέματα μείζονος σημασίας: τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο διαχείρισης του ευρωπαϊκού «πακέτου», ώστε να αλλάξει επιτέλους σελίδα η ελληνική οικονομία.

Ένα πρώτο βήμα διαλόγου έγινε τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα εθνικά θέματα, όπου αναμφίβολα είναι αναγκαίο να χαραχθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε έναν δύσκολο γείτονα.

Η Τουρκία είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει να τραβά το σχοινί σε μια σειρά θεμάτων και απαιτείται η χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής. Μιας στρατηγικής που θα ξεδιπλώνεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και θα βασίζεται αφενός σε ισχυρές συμμαχίες εκτός συνόρων και αφετέρου σε ένα αρραγές μέτωπο εντός συνόρων. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που φαίνεται να ανοίγουν πρέπει να επεκταθούν και στα θέματα της οικονομίας. Η επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί νέα δεδομένα, αρκεί να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων πρέπει να εισακουστούν, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση πρέπει να μην υποκύψει στη…. γοητεία της στείρας άρνησης και σε μια εύκολη συνθηματολογία που καλύπτει ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και όλοι θα κριθούν από τη στάση τους.

Πηγή: naftemporiki.gr